Frequently Asked Questions (FAQ) om Batterier


· Kan oppladbare batterier virkelig lades/utlades opp til 1000 ganger?
· Hvor lenge skal jeg la mine oppladbare batterier sitte i laderen?
· I hvilken ladestand blir batteriene levert?
· Hva skal jeg se etter på oppladbare batterier?
· Hva er syklus?
· Skal cellene bli varme under oppladning?
· Ødelegger hurtig- ladning mine batterier?
· Har et nytt oppladbart batteri full kapasitet med det samme?
· Hvor hurtig kan et batteri opplades?
· Hva er intelligent oppladning?
· Skal jeg ta batteriet ut av apparatet, hvis det ikke brukes i en lengre periode?
· Hvordan oppbevare oppladbare batterier?
· I hvilken tilstand skal oppladbare batterier oppbevares?

Svar

Kan oppladbare batterier virkelig lades/utlades opptil 1000 ganger? Ja, for det meste, men bare under laboratorieforhold, som ofte ikke kan oppnås under normale forhold.

« opp

Hvor lenge skal jeg la mine oppladbare batterier sitte i laderen? Med moderne elektroniske ladere, er det ingen fare å la batteriene sitter i flere dager. De slår seg normalt av når batteriene er fulladet, alternativt forsetter å vedlikeholdslade med lavere spenning. Noen ladere har ikke denne elektroniske kontrollen, batteriene kan da bli skadet eller ødelagt dersom de ikke tas ut av laderen i tide.

« opp

I hvilken ladetilstand blir batterier levert? Oppladbare batterier blir i prinsippet ladet etter produksjon i fm. funksjonstesting. Men batteriet utlades over tid. Det oppladbare batteriet må derfor lades før det tas i bruk første gang.

« opp

Hva bør jeg se etter på oppladbare batterier? Det er avhengig av type batteri. NiCd oppladbare batterier må eksempelvis alltid være helt utladet før det lades. Hvis batteriet er dårlig, kan det regenereres ved å lades helt ut og opp et par ganger. Dett gjøres enklest ved å benytte en lader med utladningsfunksjon.

« opp

Hva er syklus? Syklus er en form for "helbredelse" av oppladbare batterier. Dette gjøres ved å ut og opplade batteriet 2 til 3 ganger på rad. Dette gjenoppretter kapasiteten på batteriet. Vi anbefaler regelmessig syklus av oppladbare batterier av alle typer. For nye batterier vil gjennomføring av syklus 2 til 3 ganger være en god idé.

« opp

Skal cellene bli varme under ladning? Nei, de kan bli litt varmet, men ikke svært varme. Hvis batteriet blir svært varmt, er det enten blitt overbelastet eller er defekt. En god lader registrerer en økning i temperatur, og slår selv av ladningen. En god lader til mobiltelefon vil eksempelvis ha termosikring som deaktiveres på ca 70 grader Celsius. Dette vil hindre overladning og overoppheting.

« opp

Ødelegger hurtigladning mine batterier? Nei, ladning tar ca 1-2 timer med en hurtiglader, hvor en vanlig lader bruker mer enn 10 timer. Den relativt høye strømmen fra hurtig laderen krever en spesiell svitsj som slår av laderen når batteriet er fulladet.

« opp

Har et nytt oppladbart batteri full kapasitet med det samme? Nei, et nytt oppladbart batteri leverer først full kapasitet etter et par opp og utladninger.

« opp

Hvor raskt kan et batteri lades opp? Det avhenger av type lader. Jo større ladestrøm fra laderen, jo raskere lades batteriet opp. Normal ladning tar 10 til 16 timer. Hurtig lader tar 1 til 2 timer. Superrask lader tar ca. 30 minutter. Denne informasjonen finner du i laderens bruksanvisning.

« opp

Hva er intelligent ladning? Intelligent ladning er en ladning der laderen styrer ladningsforløpet og etter endt ladning slår over på vedlikeholdsladning.

« opp

Bør jeg ta ut batteriet av apparatet hvis ikke det er i bruk over land tid? Ja. Det kan fremdeles være et lite strømforbruk av enheten selv om den er slått av. Dette kan resultere i utladning over tid, noe som kan ødelegge batteriet.

« opp

Hvordan oppbevare oppladbare batterier? Den anbefalte oppbevaringstemperatur for lengre oppbevaring er mellom 10 og 30 grader, samt en luftfuktighet på 50 %.

« opp

I hvilken tilstand bør oppladbare batterier lagres? Siden oppladbare batterier mister kapasitet over noen måneders oppbevaring, vil det i prinsippet ikke spille noen rolle hvilken tilstand NiCd og NiMH batterier oppbevares. Men i perioder på over 6 måneder, skal et NiMH-batteri lagres fulladet. Det bør i tillegg opplades minst hver 12. måned

« opp